Ekonomi

Samsun’da Tütün Hasadı Başladı

Samsun’un Bafra ilçesinde kırsalda tütün hasadı başladı.

Türkiye’nin tütün deposu olarak nitelendirilen Samsun’da kırsalda tütün hasadı başladı. Bafra’da kırsal halkın tek geçim kaynağı olan tütünde üreticiler, artan maliyetler ve verimin düşük olması nedeniyle bu yıl tütünün çok pahalıya gelmediğini söylerken, gece gündüz demeden tarlada tütünlerini topluyor.

“Bu yıl rekolte düşük olacak”

Hasatla ilgili bilgi veren Gökçesu Mahalle Muhtarı Aytekin Çil, “Tütün bizim dedelerimizden, atalarımızdan gelen bir meslek. Biz küçüklüğümüzden beri bu işi yapıyoruz. Tütün maliyetlerinin yüksek olması ve ucuz tütün fiyatları, esnafımızın işini zorlaştırıyor.” Bizden sonraki neslin de bu işi yapacağını düşünmüyorum. Bize bu işi yaptıran firmalar da firmaların verdiği büyük avanslardır. Vatandaşlar bu yıl da şiddetli yağışlar nedeniyle tütün ekemedi. Bunu yapan insanlar da düzgün büyümedi. Bu yıl rekoltenin çok düşük olacağını tahmin ediyorum. Durum bunu gösteriyor” dedi.

“Köyde tütün toplayacak genç nüfus yok”

Kente göç nedeniyle tütün toplama işinin yaşlılara bırakıldığını belirten Müstecep Mahallesi tütün üreticisi Seydi Aytaç, “Maalesef tütünden başka bir şey yok. tütüne uygun bir yer olduğu için sadece tütün yapmak zorunda.Maliyetler yüksek şu anda işgücü var.Sonuçta kimse yok.Bu tütünü üreten olmayacak. Bu yıl verim çok düşük. Dikim olayı çok zordu. Kaideler yağmur nedeniyle pek iyi gitmedi. İnsan gücü tamamen şehre aktı ve geri dönüş yok” dedi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, ekili tütün alanında gözle görülür bir azalma olduğunu belirterek, “Çiftçi çok mağdur. Herkes sözleşmeli ve para karşılığında avans alıyor, karşılığında tütün üretiyor. Tütün katliamı başladı. “Ben ektim, bu yıl 4 dönüm ektim” diyor.Göçün önüne geçilmesi için bir an önce çiftçiye girdi maliyetleri konusunda yardımcı olunmalı.Müstecep Mahallesi’nde en az 50 genç işe gitti İstanbul, Ankara ve Bursa’da en büyük zorluk bu.Devletimiz tarımla uğraşan çiftçilerimize bir an önce takviye vermeli.Büyük sıkıntılar vardı, kabul ediyoruz ama en büyük düşünce tek çare olan tütün. Kırsalın geçim kaynağı.Alıcı firmalar ile Tarım ve Orman Bakanlığı bir an önce oturup tütün fiyatlarını tartışmalı.Bugün 70 liraya sözleşme yaptı ama 170 lira olsa hiç şansı yok. kaydetmek. Böyle zor bir zamanda yaşıyoruz. Tarımı temsil eden bir kurumun lideri olarak Türkiye’deki çiftçilerin sabırlı olmasını diliyorum. “Hükümetimiz kendi halkını, çiftçileri destekleme gücüne sahiptir” dedi.

basciftlik-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu