Yaşam

İzmir’de iklim değişikliğine uyumlu, dayanıklı kentsel kıyı bölgeleri oluşturulacak

Ege Üniversitesi ve Avusturya merkezli Kent Ekolojisi Derneği işbirliğinde hayata geçirilen “İzmir Kıyı Bölgelerinin İklim Değişikliği Etkilenebilirlik Analizi” projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

“İzmir’de Kentsel Kıyı Bölgelerinin İklim Değişikliği Etkilenebilirlik Değerlendirmesi”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ve Avusturya merkezli sivil toplum kuruluşu Kentsel Ekoloji Derneği (SURE) işbirliğiyle gerçekleştirildi. projesi hayata geçirilecek. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin “IPA II – İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı” kapsamında desteklediği projenin açılış toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Dairesi Başkan Yardımcısı Doç. Toplantıya Prof. katıldı. Abdulkadir Bektaş, Kentsel Ekoloji Derneği temsilcisi Prof. Dr. Cristian Ioja, AB Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Coşkun Hepcan ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Özge Gökçe Aktaş katıldı.

Programın açılışında konuşan İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bektaş, “Bu projeyle İzmir ve kıyı bölgelerinin iklim istikrarına karşı hassasiyetini önleyecek veriler oluşturulacak. Yerel halk, sivil toplum, özel sektör ve üniversitelerle birlikte katılımcı bir yaklaşımla gelişme hedeflerinin olması bizi çok mutlu ediyor. İklim değişikliğine karşı kolektif olarak mücadele etmeliyiz. İlk yapmamız gerekenler arasında iklim değişikliğine uyum sağlamak, yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırmak, enerji verimliliğini artırmak, doğa ve ekosistem temelli çözümleri geniş ölçekte hayata geçirmek yer alıyor. “İklim krizi sonucu ortaya çıkabilecek doğal afetlere karşı önleyici analiz sistemlerinin geliştirilmesinin önemli olduğunu da belirtmek isterim” dedi.

Kent ekolojisinin önemi vurgulandı

Prof. Dr. Cristian Ioja, “SURE, kentsel ekosistemlerin yapısı ve işlevine ilişkin bir anlayış geliştirerek dünya çapındaki şehir ve kasabalarda insanlar ve çevreleri arasında istikrarlı etkileşimi teşvik etmeyi amaçlıyor” dedi. “Başta Almanya, Çin, Türkiye, İsveç ve ABD olmak üzere uluslararası bilim topluluklarından beş yüzden fazla üyesi bulunan derneğimizde araştırmacılar ve uygulayıcılar arasındaki teması güçlendirmeyi, akademik topluluğun çıkarlarını uluslararası alanda temsil etmeyi amaçlıyoruz. uluslararası kurumsal bağlamda kentsel ekolojinin dünya çapında uygulanmasını teşvik etmek” dedi. .

AB Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Aktaş, Avrupa Birliği’nin farklı alanlarda iklim eylemini desteklemek için çalıştığını belirtti.

İzmir’in kıyı bölgelerinin zarar görebilirlik analizi yapılacak

Prof. Dr. Çiğdem Coşkun Hepcan, “Türkiye, Romanya ve Avusturya’dan araştırmacıların birlikte çalışacağı 18 ay sürecek projede; İzmir ilinin kıyı ilçelerinin yüksek sıcaklıkların neden olduğu kentsel su baskını, sel ve fırtına gibi iklim tehlikelerine karşı hassasiyetini (hassasiyetini) tespit ederek ve doğaya dayalı uyum seçenekleri geliştirerek bu konudaki farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. İklim değişikliğine uyum sağlayın ve afet riskini azaltın. Ayrıca projede sektörel zarar görebilirlik analizlerinin yanı sıra iklim risklerine yönelik doğa bazlı analizler ve iklime uyum konusunda yerel halk, sivil toplum, özel sektör kurumları, merkezi ve yerel yönetimler ile üniversitelerde kapasite geliştirilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirilecek. değişim ve afet riskinin azaltılması. Projemizde araştırma alanı olarak körfeze akan akarsuların doğal uçları olan mikro havzaları seçtik. Projemizin temel amacı iklim değişikliğine uyum sağlayabilecek sağlam kentsel kıyı alanları oluşturmak amacıyla zarar görebilirlik ve kırılganlık analizi yapmaktır. Projemiz; “İklim tehlikelerinin belirlenmesi ve haritalandırılması, sektörel hassasiyet ve kırılganlık analizi, sektörel doğa bazlı analizin geliştirilmesi, deneyim ve bilginin yaygınlaştırılması adımlarını kapsıyor” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-eyupsultan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu